Próbálnám én szépíteni, de hiába. Az a helyzet, hogy a legnépszerűbb nemzeti sport a felelősség áthárítása lett. Mindegy, hogy arra keressük a választ, hogy ki tehet a bajainkról, ki okozza a szerencsétlenségünket, ki miatt kerültünk padlóra, miért ment tönkre a párkapcsolatunk, egyetlen dolog számít. Hogy addig-addig focizzunk a felelősséggel, míg az valaki más kapujában landol.

„Tönkrement a házasságom, mert a feleségem egy hisztérika. De nincs ezen mit csodálkozni, minden nő ilyen. Eljátsszák az elején, hogy ők mások, ők különbek, de a végén kiderül, hogy mind egyforma. Csak kihasználják a férfiakat, a pénz érdekli mindet. Meg hogy királynőként kiszolgálják őket, és pincsit tudjanak csinálni a pasiból.”

„Minden férfi egyforma. Én mindent megtettem érte, lestem minden kívánságát, nálam jobb feleséget nem is kívánhatott volna. Gondoskodtam róla, türelmes voltam, és az ágyban sem lehetett rám panasz. A fenét sem érdekelte, mégis állandóan meghallgattam minden nyűgjét, baját. De csak nem bírt a vérével, összeállt valami ribanccal. Minden férfi ilyen, nincs kivétel, elegem van belőlük!”

„Egyik munkáltató sem tisztességes. Hirdetik az állásokat, háromszor is odaírom kommentben, hogy érdekel, de magasról tesznek rám. Mi a frászért hirdetik, ha nem kell nekik az ember? Biztos már rég felvettek valami puncsos macát. Vagy nem is létező állás, csak szórakoznak szerencsétlen emberekkel.”

Elég csak elolvasni néhány kommentet a közösségi oldalon, vagy hallgatózni a megvetésnek örvendő hétfő reggelen a buszra várók nyűgös tömegében, és máris megértjük, miért olyan népszerűek a motivációs idézetek. Nem, nem azokra gondolok, amik arról szólnak, hogy minél szorgalmasabban dolgozol, és minél inkább átkapcsolod az agyad a hárító-hibáztató üzemmódból a kreatív, jóra-való és felelősségvállaló üzemmódra, annál nagyobb eredményeket érhetsz el.
Hanem azokra, amik azt a kényelmes, kézfeltartós állapotot éltetik tovább, aminek a végén csak egy tanulság lehet: sajnos egy olyan világba születtél bele, ahol egyedül te vagy tökéletes, mindenki más hülye. De minimum szándékosan gonoszak, akik azzal a küldetéssel érkeztek a Földre, hogy a te életed megkeserítsék. Ráadásul rosszabbak, mint az ördög, mert azt legalább felismered előre a háromágú villájáról. Ezek meg hol itt bukkanak fel, hol ott, alakváltóként hol hisztérika házastárs, hol agybeteg főnök, hol a faleveleit a széllel hozzád fújató szomszéd, hol igazságtalanul osztályozó tanár, hol a leglassabban dolgozó postáskisasszony szerepében nyújtanak Oscar-várományos alakítást.

Nem csoda hát, ha kénytelen vagy áldozat szerepbe vonulni, hátrahagyva a felelősségvállalás utolsó morzsáit is, és kitapétázni a belső világodat olyan önigazoló idézetekkel, mint

„Ahhoz, hogy másoknak mi a véleménye rólam, ahhoz semmi közöm”,

vagy a

„Ne feledd, attól, hogy valakinek baja van veled, az csak az Ő baja!”

vagy a kihagyhatatlan klasszikus

„Láttál már farkast, aki rosszul aludt a birkák véleménye miatt?” szöveg.

El lehet evickéni sokáig anélkül, hogy az életed bármely területéért valódi felelősséget vállalj. Letudhatod azzal a menetrend szerinti veszekedéseket, hogy ha a másiknak baja van veled, az még mindig csak az ő baja. És ez még akár igaz is lehetne, ha egy párkapcsolat nem kölcsönhatások sorozata lenne, a párod frusztrációja nem lenne hatással a te hogylétedre, és nem lenne gyomorgörcsöd attól, hogy egy haláltusáját vívó párkapcsolatban szenvedtek, mert felelősségvállalás helyett hibáztatásra rendezkedtetek be. Letudhatod annyival mások véleményét, hogy ők csak birkák, és fel sem érnek a te nagyszerű farkas létedhez. Élhetsz úgy, hogy semmibe veszed mások véleményét, és megpróbálod elhinni, hogy amit teszel, és ahogy teszed, az egyedül rád tartozik. Gondolhatod azt, hogy a sikereid egyedül a te érdemeid, a kudarcaidért pedig mindig mások felelősek. Lehet azt csinálni, hogy a mindenki hülye/irigy/hazug, csak te vagy tökéletes mondanivalójú idézeteket posztolod, és ezzel részedről le is zárul a történet.

Vagy választhatod azt is, hogy végre felveszed a kesztyűt, felelősséget vállalsz tetteidért, szavaidért, mulasztásaidért, belegondolsz abba, hogy a te életed milyen hatással van másokra. Megérted, hogy akár akarod, akár nem, neked is részed és felelősséged van a körülötted zajló folyamatokban, rajtad is múlik, sőt, elsősorban rajtad múlik az életed, és kapcsolataid minősége.