Lencsés Brigitta vagyok, párkapcsolati tanácsadó, tréner, kommunikációs szakember
Nyíregyházán dolgozom egyénekkel, párokkal és csoportokkal.

Elkötelezetten segítem a hozzám forduló egyéneket, párokat abban, hogy képesek legyenek jól együttműködni, megfelelően kommunikálni, a problémáikat megbeszélni, tisztázni, megoldani. Valódi megértés és elfogadás szülessen, hibáztatás helyett a probléma megoldására tudjanak koncentrálni úgy, hogy végül mindkét fél jó érzéssel zárhassa le az adott helyzetet, és pozitív érzésekkel, sérelmek nélkül léphessen tovább.

Nem pszichológus vagyok, hanem kommunikációs szakember, és olyan párkapcsolati tanácsadó, tréner, aki a pároknak elsősorban a kommunikációs eredetű problémáik megoldásában segít. Ezért ha olyan területen van a párkapcsolatban elakadás, amely egyéni terápiát igényel, akkor a párt tovább irányítom az erre a területre specializálódott szakemberhez.

Kommunikáció szakos bölcsész és művelődésszervező, újságíró és nonprofit menedzser szakirány.
Képző intézmény: Nyíregyházi Főiskola

Párkapcsolati coach, házassági tanácsadó I-II.
Képző Intézet: Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet, Bicske
Tanácsadói nyilvántartási számom: 15134/2015

Prepare/Enrich tanácsadó
Képző: „Ketten Együtt” házassági felkészítő és tanácsadó műhely, Budapest.
Tanácsadói számom: H-00360. A Prepare/Enrich tanácsadói rendszerről bővebben itt olvashat: www.kapcsolatleltar.hu

Megcsalás kezelése szakirányú képzés

Képző: „Ketten Együtt” házassági felkészítő és tanácsadó műhely, Budapest, Mihalec Gábor

Szeretethiány kezelése, eltávolodás jelei, okai, kezelése

Férfi-női különbözőségek okozta párkapcsolati problémák és kezelésük

A másik fél hibáztatásának valódi okai, felismerésük, kezelésük

Párkapcsolati problémák feltárása, problémamegbeszélés módszertana, azonnal alkalmazható gyakorlati kommunikációs módszerek megismertetése, átadása

Elköteleződés különbözőségei, elköteleződés hiánya – hogyan erősíthetjük a saját és a párunk elköteleződését a kapcsolat és egymás iránt

Megcsalással terhelt párkapcsolati problémák kezelése, a bizalom és elköteleződés újraépítése, a megcsalt fél és a hűtlen segítése a kapcsolat újraépítése érdekében

Alapelveim a tanácsadó munkában

Hogy egy adott helyzetben milyen döntést hoztatok, és annak milyen következményei lesznek, az sok mindentől függ. Az ítélkezés nem a probléma megoldásához, hanem az elmélyítéséhez vezet. Nem az ítélkezés és a minősítés a feladatom, hanem az, hogy összefüggéseiben, egészében vizsgáljam a kapcsolatotokat. Lássam, mi az, amivel foglalkoznunk kell, amire építhetünk, amit erősíthetünk, és melyek azok a területek, amelyek fejlesztésre szorulnak.

Viszont hiszek a pozitív megerősítésben, mert tudom, hogy egy kapcsolat javítása, újjáépítése sokszor embert próbáló folyamat. Ha elhatároztátok, hogy belevágtok, és következetesen végig járjátok ezt az utat, az már önmagában is elismerésre és tiszteletre méltó.

Nem hiszek abban, hogy egy ember azért tesz valamit, mert „egyszerűen ő ilyen”. Nem! Mindig vannak mozgatórugók, motivációk, sérelmek, szokások, külső és belső okok sokasága. Nem a felszínt kapargatom, és nem elégszem meg azzal, hogy ő ilyen és kész. Közösen megkeressük a problémák valódi okait, és ezekkel dolgozunk. A tüneti kezelés nem hoz végleges megoldást, csak elfedi a problémákat, és abba a téves hitbe ringat bennünket, hogy minden rendben van.

Bárhogy is érzel, jogod van hozzá! Az én dolgom az, hogy megértsem. Segítek feltárni és tisztázni az érzéseid önmagad és a párod előtt. Mert ez megértéshez vezet. Segítek abban, hogy képesek legyetek elfogadni, és megérteni egymás érzéseit.

Elszántan hiszek a kapcsolatok erejében és jóságában. Ha megszületett a döntés arról, hogy újjáépítitek megerősítitek a kapcsolatot, a legjobb tudásom szerint leszek ebben a partneretek.

A konzultáción vannak bizonyos szabályok, amelyeket be kell tartanotok. Ezek a szabályok módszerenként, gyakorlatonként változhatnak, de ezt mindig jelzem. Van, amikor a szelíd beszédnek van helye és szerepe, és van, amikor a szabad ventilációnak. Van, amikor hallgatnod kell, és nem reagálhatsz rögtön az elhangzottakra. Az én feladatom, hogy kézben tartsam a folyamatot, kialakítsam a kereteket és szabályokat, mert tudom, hogy ez szükséges az előrelépéshez. De tudom azt is, hogy vannak módszerek, amelyek idegenek, szokatlanok, és ösztönösen máshogy cselekednétek, mint ahogy én kérem. Ezeknek a módszereknek is megvan a helyük és szerepük. Figyelek arra, hogy lássátok és értsétek, mi miért történik. Sőt, ami még ennél is több, megismertek és begyakoroltok a konzultáción olyan módszereket, amik otthon is segítenek benneteket a problémák megoldásában, konfliktus kezelésében.

Beszélünk majd arról, hogy kinek mi a szerepe és felelőssége a folyamatban. A kapcsolaton dolgoznotok kell, a folyamatért felelősséget kell vállalnotok! Ilyen például a házi feladatok elvégzése két találkozó között, amely nélkül nem tudunk tovább lépni. Lesz, amikor nehezebb a feladat, az sem ritka, hogy nem sikerül úgy megvalósítani valamit, ahogy kértem. Ez mindaddig rendben van, amíg látom mögötte a szándékot, az akarást, az elköteleződést, a szorgalmat. De helyettetek nem tudom akarni a problémák megoldását. Mindhármunknak a saját területéért kell felelősséget vállalnia!

A kommunikációs szakértő, és párkapcsolati tanácsadó, tréner végzettség csak az alap, amelyre építkezem. Folyamatosan képzem magam, a legjobb hazai párkapcsolati szakértőknél tanulok. Mindig újabb és újabb módszereket sajátítok el, és fejlesztek saját magam is a tapasztalataim, tanulmányaim beépítésével. Célom, hogy a legjobb, leghatékonyabb módszereket alkalmazzam a munkám során, és folyamatosan bővítsem ezt a palettát.

Nem vállalok el olyan esetet, amelyben velem nincs esélyetek az előrelépésre!
Egy megkeresést sem utasítok vissza azért, mert összetett a probléma, vagy mert sok energiát igényel a folyamat. Ha nem vállalom el az adott esetet annak más szakmai oka van. Az egyik ok az, ha más jellegű kompetenciát igényel. Nem vagyok terapeuta, így olyan folyamatba nem kezdek bele, amelynél egyéni vagy páros terápiára van szükség. Kevés nagyobb felelősséget tudok elképzelni annál, mint egy pár kapcsolatába „nyúlni”. Ezért csak akkor dolgozunk együtt, ha ez a beavatkozás a javatokat szolgálja, ha az én kompetenciám, szakterületem és szaktudásom ennek megfelelő. Nem vállalok olyan esetet sem, amikor kizárólag páros konzultációval dolgozható fel a probléma, de Te csak egyéni konzultációt tudsz vállalni. Vannak esetek, amelyekkel csak akkor tudunk érdemben dolgozni, ha mindketten részt vesztek személyesen a folyamatban. Ha az általad felvázolt eset ilyen, ezt azonnal jelzem, és akkor kezdjük csak el a folyamatot, ha mindketten jelen lesztek.

A folyamatra szerződést kötünk, amely engem is kötelez. Munkámat a legjobb tudásom szerint végzem. Amennyiben olyan tényezők merülnek fel a folyamat közben, amelyek a köztünk lévő szerződés módosítását igénylik, azt azonnal jelzem, és megbeszéljük a folytatást.
Szigorú titoktartási kötelezettséget vállalok!

A személyes konzultációknál az alkalmak minősége, és nem a mennyisége a fontos számomra. Csak annyi alkalommal találkozunk, amennyire valóban szükség van. Engem nem úgy kell elképzelni, mint egy jó ismerőst, akivel időnként összejöttök, beszélgettek, hanem konkrét folyamatok és elvek szerint dolgozó párkapcsolati konzulensként állok majd mellettetek. Ha szerződünk a közös munkára, akkor számítsatok rá, hogy megdolgoztatlak benneteket, nem csak a találkozókon, hanem a köztes időben is. Ha velem dolgoztok, tudnotok kell, hogy határozott és következetes vagyok a feladatokkal és a találkozókkal kapcsolatban. Minden gyakorlatnak, minden házi feladatnak szerepe és súlya van. Akkor tudunk együtt dolgozni, ha mindannyian elköteleződünk a kapcsolat újjáépítése mellett, és teszünk is érte. Én a tudásom, a rendelkezésemre álló eszközök, módszerek legjavát adom. Ugyanezt az elköteleződést várom tőletek is.

Nincs olyan párkapcsolati téma, amelyről ne lehetne beszélni. A személyes konzultációkon előfordul, hogy bár beszélnünk kellene egy témáról, mert megkerülhetetlen a célok eléréséhez, a probléma megbeszéléséhez, sérelmek kezeléséhez, de valamelyik fél még nem áll rá készen. Ilyenkor visszalépünk annyi lépést, amennyi szükséges, és azon dolgozunk, hogy ezt a témát is nyíltan és őszintén ki tudjuk tenni az „asztalra”.

Elkezdünk dolgozni egy adott problémán, és kiderül, hogy a háttérben olyan mozgatórugók vannak, amelyek rendbetétele nélkül nem fogunk eljutni a megoldásig. Csak azzal tudunk dolgozni, amit elmondtok, amit „kitesztek az asztalra”. Ha úgy döntötök, hogy belevágtok a valós probléma kezelésébe, akkor tudjuk folytatni a folyamatot. Segítek abban, hogy minden nehéz, kényes témáról beszélhess a párod előtt. Ott vagyok és segítem a folyamatot, a megértést, és a feldolgozást.

Minden párral a nekik leginkább megfelelő folyamaton megyünk keresztül. A problémákhoz, kérdésekhez, fejlesztendő területekhez hozom a módszereket, feladatokat, gyakorlatokat. Hiszek abban, hogy minden párnál megtaláljuk azokat a módszereket, eszközöket, amik eredményeket hoznak.